Høre­apparater

Der findes i dag som udgangspunkt høreapparater til de fleste typer hørenedsættelser, uanset hvordan hørenedsættelsen ser ud og graden af den.

Teknikken

De forskellige producenter af høreapparater udvikler konstant teknikken, så i dag er høreapparater små computere der enten sidder bag øret eller i øret og hjælper med at skabe så optimale høremæssige betingelser som muligt, for den enkelte.

Der er som sådan ingen forskel på hvad teknikken kan præstere, i forhold til om man har høreapparater der sidder bag ørerne eller i ørerne. Den vigtigste faktor i forhold til hvad der er relevant for den enkelte er selve formen af hørenedsættelsen. Hvis man hører godt i de dybe toner (bassen) så vil det f.eks være uhensigtsmæssigt med høreapparater der sidder i ørerne, da det vil skabe unødige gener og ikke en optimal høremæssig situation.

Der findes forskellige tekniske niveauer i høreapparaterne, og det betyder det er vigtigt at finde den teknik der passer til lige præcis den enkeltes behov, for hvis de to ting ikke matcher hinanden, så vil høreapparaterne ikke kunne løse de høremæssige udfordringer.

Behov kontra teknik

Typisk har de enkelte producenter 4 niveauer af høreapparater, lige fra en model der sørger for at man kan høre fint i de mest basale situationer, men som ikke har avancerede tekniske løsninger som kan hjælpe i mere udfordrende lytte situationer, til en model som indeholder alle tænkelige tekniske funktioner som helt automatisk sørger for at man får den bedst mulige hjælp uanset hvilken situation man måtte befinde sig i. De mere avancerede modeller kan håndtere baggrundsstøj i et vist omfang, så man får bedre mulighed for at kunne forstå tale, selv i de mere vanskelige lytte situationer.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at valget af den rigtige type og model er grundlæggende vigtigt for det resultat man kan forvente, men samtidigt skal man også være klar over at uanset hvor godt et høreapparat man benytter, så vil det aldrig kunne leve op til det at have en normal hørelse

Årsagen til at der findes forskellige tekniske niveauer af høreapparater skyldes, at man ønsker at matche den rigtige teknik til den enkeltes behov. Hvis man som bruger f.eks ikke har behov for en masse automatik og mange programmer, så er det ikke nødvendigt med et super avanceret høreapparat, så kan man klare sig fint med en simplere model der løser lige præcis de behov. Har man derimod en mere krævende dagligdag hvor man kommer i mange forskellige situationer, blandt andet med støj, så har man umiddelbart behov for en teknisk løsning der kan håndtere denne dagligdag. Her vil det være rigtig skidt hvis man får en for simpel teknik, da den ikke kan håndtere de situationer man dagligt befinder sig i. Hørespecialisten vil kunne bidrage med viden og rådgivning om hvilket høreapparat der vil være det optimale for den enkelte.

Er du i tvivl om dine høreapparater fungerer optimalt, så få råd og vejledning der hvor du enten har fået eller købt dine høreapparater.