Sundt seniorliv

Et sundt seniorliv begynder med bedre hørelse

Velkommen til et sundt seniorliv. Det er på tide, at vi fejrer de positive aspekter ved at blive ældre. Nogle af de mest almindelige fordele ved at blive senior er en større accept af os selv og andre, visdom fra livserfaringer og en stærkere trang til at være sammen med andre mennesker.

Hvad er der positivt ved at være senior?

Hvis du har svært ved at få samlet en liste over de positive aspekter, så fortvivl ikke: Et sundt seniorliv handler om at fokusere på at opretholde din fysiske og mentale velvære. Og hvor du skal begynde, er ikke så skræmmende, som du måske tror.

Der er én vigtig beslutning, du kan træffe, som i høj grad støtter din generelle sundhed: Få regelmæssigt tjekket din hørelse og få en optimal hørelse, hvis du har en hørenedsættelse.

Her er 5 årsager til, at bedre hørelse styrker et sundt seniorliv:

1. Bedre hørelse hjælper dig med at forblive social

Hvor vigtigt er det at have en aktiv social hverdag, når vi bliver ældre? Meget vigtigt. Studier fra The Nationale Institute on Aging viser, at social isolation og ensomhed kan resultere i et højt blodtryk, hjertesygdomme, depression og kognitiv tilbagegang.

At høre tydeligt gennem høreapparater er din største hjælp til at holde dig socialt forbundet med andre. Det giver dig fx mulighed for fortsat at deltage i samtaler, lave planer med andre, gå på restaurant eller deltage i familiebegivenheder.

Tænk over det faktum, at de, der nyder sociale relationer, lever længere. Er der så noget, der taler imod at teste hørelsen?

2. Bedre hørelse hjælper med at holde hjernen i topform

At lære nye færdigheder, dyrke en hobby og vedligeholde sociale relationer er blot nogle af måderne, du kan holde din hjerne skarp og nyde livet som senior. Men når du har en hørenedsættelse, bruger din hjerne meget energi på at forsøge at bearbejde, hvad den hører. Det efterlader mindre energi til, at hjernen kan processere og huske, og i sidste ende kan det lede til demens.

A pro pos demens – vidste du, at en ubehandlet hørenedsættelse er den største risikofaktor for demens, ifølge studier fra Lancet Comission on Demens Prevention, Intervention and Care? Den gode nyhed er, at har du en ubehandlet hørenedsættelse, vil høreapparater kunne reducere risikoen for demens.

3. Bedre hørelse hjælper dig med at opretholde fysisk aktivitet

Det er ingen hemmelighed, at fysisk aktivitet – lige fra træning til havearbejde – i høj grad kan gavne os, når vi bliver ældre. Det kan ikke kun forhindre eller forsinke potentielle sundhedsproblemer, men også hjælpe med at styrke musklerne.

Hvad har det med hørelsen, tænker du måske? Gennem høreapparater opnår vi øget opmærksomhed på vores omgivelser og det støtter vores balance, når vi er aktive. Forskning viser, at personer med en ubehandlet nedsat hørelse er 3 gange så udsatte for at falde i forhold til personer med en behandlet hørenedsættelse.

Vidste du? Starkeys nyeste høreapparater kan hjælpe med at holde dig aktiv. Ved at forbinde apparaterne med Starkey-appen kan du tælle dine skridt, overvåge din træning og dit sociale engagement, sætte mål og meget mere.

4. Bedre hørelse hjælper dig med at forblive opmærksom og uafhængig

At høre godt spiller en stor rolle i forhold til at føle os selvsikre og trygge, når vi er ude. Det er en stor gevinst for livskvaliteten, når vi bliver ældre. For det første åbner bedre hørelse din evne til at retningsbestemme, så du kan reagere, hvis fx en bil dytter eller røgalarmen går i gang.

For det andet giver høreapparater dig mulighed for at føle dig mindre afhængig af andre, når de skal gentage eller præcisere, hvad de siger.

5. Bedre hørelse øger glæden

Intet farver livet som lyd. Det får de store øjeblikke til at føles større – fra dit barnebarns første (og måske eneste) replik i skoleforestillingen til deres navn, der bliver råbt op ved overrækkelsen af studenterhuen. Det giver dig gaven ved blot at være i live. Fra de mindre øjeblikke med fuglesange til bølger, der skvulper omkring dig. Du behøver ikke at arbejde hårdt for at “opnå” lykke som senior. Med en optimal hørelse er du klar til det sunde seniorliv.

At få testet din hørelse er nemt

Et sundt seniorliv giver dig selv den fremtid, du fortjener. En høreprøve er gratis og vi anbefaler, at du får din hørelse vurderet af en uafhængig hørespecialist. Eksperter anbefaler, at du får tjekket din hørelse hvert år, når du er over 50 år. Så betragt høreprøven som en rutinemæssig undersøgelse på linje med turen til tandlægen eller optikeren.

Se her, hvor du kan få tjekket hørelsen