Behandling af høretab

Tror du, at du har høretab? Her er hvad du kan gøre.

Selvom høretab ikke er reversibelt, kan det i de fleste tilfælde nemt behandles


Hvad skal du gøre, hvis du har høretab?

Hvis du er bevidst om at du har høretab, enten grundet de typiske symptomer, eller efter at have taget en online høretest, anbefaler vi at du rådfører dig med en professionel som er specialiseret i høreproblemer.

Du kan kontakte en øre-/næse-/halslæge uden først at skulle henvises fra egen læge, eller henvende dig direkte til en høreklinik.

Målet er at finde en professionel som specialiserer sig i hørelse; en som har udstyr, uddannelse og kompetencer til at evaluere din hørelse, og arbejde med dig for at finde en personlig behandlingsløsning.


Kontakt nogen så hurtigt som muligt

Eksperter anbefaler at du behandler høretab så tidligt som muligt. Studie efter studie har knyttet ubehandlet høretab til en lang række problemer som depression, angst, øget risiko for indlæggelse og fald, og til og med demens. Jo længere du lever med et ubehandlet høretab, jo sværere bliver det at genoptræne og tilvænne sig høreapparater.

Hvis du ønsker at behandle høretab bedst muligt, så gør det hellere før end senere .. før strukturelle ændringer i hjernen finder sted.”

Frank Lin, MD, Ph.D. Johns Hopkins Medicine

Insister på en skræddersyet behandlingsløsning

Hvis høretabet bekræftes i klinikken, vil du sandsynligvis blive tilbudt høreapparater. Høreapparater er den mest udbredte måde at behandle høretab på. De kan hjælpe de fleste høretab, specielt hvis høreapparaterne bliver tilpasset af en professionel.

Nutidens høreapparater er mirakler af moderne ingeniørkunst

Som andre højteknologiske enheder har høreapparater forbedret sig betydeligt i de seneste år. De er blevet mindre, tilbyder bedre lydkvalitet, og inkluderer nye funktioner såsom aktivitetssporing, faldalarm og oversættelse af sprog.

Fra ”usynlige” løsninger som sidder dybt inde i øregangen og er praktisk taget umulige at opdage, til trådløse alternativer som streamer lyd fra enten TV eller telefon, giver moderne høreapparater mere naturlig hørelse, er mere komfortable og mere robuste end nogensinde.

Ofte stillede spørgsmål

Du bør bestille tid hos en professionel, til at få en evaluering, måling, og eventuel behandling af din hørelse. Typisk vil der ikke være nogen omkostninger forbundet med en høreprøve.

Findes der operationer eller medicin jeg kan tage for at forhindre høretab?

Kun ca. 5% af høretab kan behandles medicinsk eller kirurgisk. I USA behandles 95% af alle høretab med høreapparater.

Ja, behandling er mulig med kun ét hørende øre. Starkey CROS-systemet leverer løsninger til:

  • De som mangler hørelse i ét øre, og hører normalt på det andet (CROS)
  • De som mangler hørelse i ét øre, og har nedsat hørelse på det andet (BiCROS)

Selvom ingen høreapparater kan fjerne al baggrundsstøj, er vores avancerede høreapparater skabt til at reducere baggrundsstøj, sådan at du kan nyde samtale og forbedre kommunikere mindre besværet på steder som restauranter, møder og sociale sammenkomster.

Ja. De fleste har brug for en tilvænningsperiode på op til 4 måneder, før de vænner sig til – og får fuldt udbytte af, høreapparatsbehandling. Du kan dog forvente at bemærke tydelige fordele i løbet af denne tilvænningsperiode. Husk at din klinik er der for at hjælpe, og du skal endelig sørge for at kontakte dem, eller bestille tid, hvis du har spørgsmål.

Du vil måske synes om:

Høretab spiller en rolle for vores kognitive helbred

Eksperter har knyttet ubehandlet høretab til øget risiko for kognitivt forfald og demens

Kan behandling af høretab reducere risikoen for demens?

Et nyligt studie har påvist at et rettidigt behandlet høretab kan reducere risikoen for demens.

50 fordele med bedre hørelse

Der er næsten uendelige fordele ved et behandlet høretab. Vi har lavet en liste over top 50 i denne guide

Bestil tid