Bliv vant til høreapparater

Følg disse trin for at få hjælp til at tilvænne dig dine nye høreapparater

Høreapparater er ikke som briller

At begynde at bruge høreapparater for at behandle hørenedsættelse er et vigtigt skridt på vejen, men det er ikke målstregen. For i modsætning til brug af briller, er fordelene ikke altid umiddelbare eller åbenlyse.

Når du begynder at bruge høreapparater vil din hjerne blive overrasket når den begynder at modtage signaler som den har manglet. Din hjerne har brug for at lære højfrekvente lyde fra tale og andre kilder at kende igen. Tilvænning er en proces som tager tid, engagement, læring og tålmodighed.

Fem trin til at få succes

Følgende principper er blevet anvendt af høreapparatsbrugere for gå lykkedes med at vænne sig til bedre hørelse.

 1. Accept overraskende nok begynder det første trin allerede inden anskaffelse af høreapparater. At indrømme og acceptere din permanente hørenedsættelse forbereder dig på at få den hjælp du behøver, at stoppe med at skjule eller benægte høretabet, og for at gøre op med påstanden om at du forstår tale, selvom det i virkeligheden kniber.
  Se ofte stillede spørgsmål; Hvad kan jeg gøre, hvis jeg tror jeg har et problem?
 2. Positiv indstilling Trin to handler om at træffe et personligt valg om at opnå bedre hørelse med en positiv indstilling. Bare det at anskaffe sig høreapparater er ikke ensbetydende med succes. For at overvinde høretab skal du have et ønske om at lære og bestemme dig for at forbedre din evne til at høre. Personer som tilgår høreapparatbrug med en positiv indstilling, har langt større sandsynlighed for at komme i mål.
  Se ofte stillede spørgsmål; Hvordan vil et høreapparat forbedre min livskvalitet?
  Se ofte stillede spørgsmål; Vil et høreapparat genoprette min hørelse?
 3. Uddannelse Det meste effektive middel mod høretab er viden. Jo mere du ved om høretab og behandling, desto mere aktivt kan du deltage i din tilvænning, og tilgang til brug af høreapparat. Hørelse kræver mere end ørerne. Det er en kompleks funktion, som også kræver samarbejde mellem hjernen og andre sanser.
  Se ofte stillede spørgsmål; Hvordan ved jeg hvilket høreapparat som vil være bedst for mig? Se Høreapparatsfinderen
 4. Realistiske forventninger Det fjerde succeskriterie er at sætte realistiske forventninger. Høreapparater vil få dig til at høre bedre, men ikke perfekt. Fokuser på forbedringen og husk at tilvænningen kan tage alt fra seks uger til seks måneder. Succes kommer af træning og engagement.
  Se ofte stillede spørgsmål; Er der en tilvænningsperiode når man får høreapparat?
 5. Praksis og tålmodighed til sidst er det femte kriterie om succes en kombination af praksis, tid og tålmodighed. Når du har brugt tilstrækkeligt mange timer til at re-akklimatisere din hjerne, vil du kunne høre uden at tænke så meget over det. Det kan være en ide at begynde med en tidsplan hvor du starter med at bruge apparaterne af og til, og gradvist arbejder dig op til at have dem på fra morgen til aften.
  Mange høreeksperter anbefaler at lytte til lydbøger som en måde at genoptræne hørelse og forståelse igen. Hvis det er for overvældende de første par uger, så tag en pause og prøv igen. Tag kontakt for støtte, og benyt dig af muligheden. Belønningen er enorm.
  Se ofte stillede spørgsmål; Er der en tilvænningsperiode, når man får høreapparat? Se Brug og Pleje


Du vil måske synes om:

Test din hørelse

Er du i tvivl om, hvorvidt du har høretab? Vores gratis online test tager kun 5 minutter.

Lær om høretab

Få fakta om årsager, behandling og mere.

Planlæg en aftale

Mød en lokal audiolog, der kan hjælpe.

Bestil tid