Grunde til at få hjælp

Høretab spiller en betydelig rolle i vores livskvalitet. Det er derfor eksperterne anbefaler tidlig behandling.

Høretab påvirker vores følelsesmæssige velvære

Når vi er normalthørende, er der intet der forhindrer os i at nyde lyden af latter, musik, natur, eller samtale med familie og venner. At høre disse lyde er med til at give os energi, og gør særlige øjeblikke mere mindeværdige og livet morsommere.

Når hørelsen er svækket, vil de lyde vi har taget for givet forsvinde, og medføre en række erindringer som kan påvirke os følelsesmæssigt

 • Høretab kan føre til forlegenhed
 • At savne familiære lyde kan give tristhed
 • Manglende kritisk information kan være årsag til angst
 • Ikke at kunne deltage i samtaler kan gøre at man føler sig udeladt
 • At følge sig udeladt kan føre til depression og social angst

Høretab påvirker vores fysiske og mentale helbred

Høretab spiller en væsentlig rolle i vores fysiske og mentale velvære, og en voksende mængde forskning knytter høretab til demens og kognitivt forfald. Når vi hører normalt, er det let at være engageret, vågen og aktiv.

Når hørelsen er svækket, mister vi en del af rumfølelsen, vi går glip af faresignaler, og vi trækker os fra sociale aktiviteter eller situationer. Dette gør vores fysiske og psykiske helbred sårbart.

 • Voksne med høretab har op til 5 gange større risiko for at udvikle demens1
 • Høretab er knyttet til en tredoblet risiko for fald2
 • Utilsigtede skader er op til 50% mere sandsynligt for personer med høretab2

1. Kilde: Johns Hopkins Medicine
2. Kilde: Johns Hopkins Medicine
3. Kilde: JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery

Høretab påvirker hverdagen

Mere end noget andet holder hørelsen os i kontakt med verden omkring os. Enten det at kommunikere med venner og familien, samarbejde med kollegaer, nyde en koncert, film eller TV-show, eller vågne op til fuglene som synger udenfor – når du hører bedre, lever du bedre.

Men når hørelsen er svækket, kan disse forbindelser, interaktioner og øjeblikke miste noget af deres værdi eller blive anstrengte – noget som påvirker vores livskvalitet.

 • Gå glip af dit barnebarns første ord
 • Føle dig holdt udenfor i en samtale, eller misse en vittighed
 • Trække dig fra sociale aktiviteter du tidligere satte pris på
 • Føle dig mindre selvstændig, mindre selvsikker og mindre tryg
 • Frustrere dine nærmeste med konstante forespørgsler om at gentage hvad der er blevet sagt
 • Ikke leve livet til fulde, fordi høretabet holder dig tilbage

Ofte stillede spørgsmål

Selvom du uden tvivl er optaget af hvordan du fremstår, vil det altid være mere påfaldende konstant at bede folk om at gentage sig selv, svare forkert på spørgsmål (eller ikke svare overhovedet) eller helt trække dig fra sociale situationer. Alle vanlige strategier til at kompensere for høretab. Moderne høreapparater er små, diskrete og mere stilfulde end nogensinde før. Kort sagt; et høretab er mere synligt end et høreapparat.

Studier af personer med høretab og deres nærmeste har vist at høreapparater spiller en positiv rolle i en persons sociale, følelsesmæssige, psykologiske og fysiske velvære

Selvom ingen høreapparater kan genskabe normal hørelse er høreapparater udviklet til at lade dig høre svage lyde som du ikke kunne høre før, og forhindre at kraftige lyde bliver ubehagelige for dig. De er også designet til at forbedre din evne til at forstå tale, selv i støjende omgivelser

Alt peger på der er en sammenhæng mellem kognition og hørelse ifølge forskning foretaget af læger fra Johns Hopkins og National Institute on Aging. Ifølge studiet ”Har ældre voksne med høretab har større sandsynlighed for at udvikle problemer med at tænke og huske, end normalthørende ældre voksne.”

Høretab kan opstå af flere årsager. Efterhånden som vi ældes kan vi begynde at miste hørelse som en del af den naturlige aldringsproces. Hørelsen bidrager til dit generelle velvære og livskvalitet. Begynd rejsen til bedre livskvalitet i dag.

Som med mange andre højteknologiske enheder, har høreapparater oplevet en stor, teknologisk revolution det sidste årti, og specielt de sidste få år

Bestil tid