Er to høreapparater bedre end et?

Har jeg brug for høreapparater på begge ører?

Menneskelig hørelse er skabt til to ører. Det tekniske begreb er binaural hørelse, og hørelsen er designet så den skal give dig bedst mulig hørelse og forståelse.

Hvis en høreprøve viser at du har høretab på begge ører, anbefales der altid to høreapparater. Selv om det kan være fristende at nøjes med et, er sandheden kort og godt at ét høreapparat ikke kan gøre arbejdet for to.

To høreapparater

Giver en fuld lytteoplevelse

Som vi ved fra musik, forbedrer lytning i stereo frem for mono, kvaliteten af lyden. Stereo er mere naturligt og distinkt, med en fyldigere og rigere lyd. Hjernen er fra naturens side i stand til at høre lyd på denne måde, men skal brug information fra begge ører for at gøre det. Brug af et høreapparat når der er behov for to, giver ikke hjernen den fulde information.

Giv hjernen den information den behøver

Akkurat som du har to ører, har du to hjernehalvdele, og de samarbejder for at skabe det som kaldes auditiv intelligens. Hvert øre sender forskellige signaler til din hjerne, og de rejser ad en kompliceret neural rute. Nogle signaler bliver på samme side af hjernen, andre krydser over til den modsatte side hvor de behandles anderledes og har forskellig effekt på opfattelse og forståelse. Dette komplekse system involverer begge ører og begge hjernehalvdele bidrager til at øge auditiv intelligens og giver dig en bedre forståelse af alt hvad du hører.

Hjælper dig med at lokalisere lyd

Lydsignaler fra begge ører giver din hjerne mulighed for at finde ud af hvor lydene kommer fra. Dette kan være vigtigt i sociale sammenhænge fordi det hurtigt lader dig identificere hvilken person i en gruppe der snakker, så du kan rette opmærksomheden mod dem. Det er også vigtigt for din personlige sikkerhed, da det for eksempel hjælper dig med at lokalisere retningen i trafikken.

Bidrag til bedre lytning

At kunne høre tale fra mennesker på begge sider af dig i en gruppe, er afgørende for at kunne deltage fuldt ud i en samtale. Hvis du kun har høreapparat i det ene øre, kan du ikke høre personen på hver side af dig lige godt. Hvad enten du er på arbejde eller i socialt lag, er taleforståelsen bedre med to høreapparater.

Reducer behovet for lydstyrke

Når du bruger to høreapparater, kan du sætte dem på en lavere lydstyrke, og fortsat høre tilstrækkeligt. Med kun ét høreapparat kan der være behov for at skrue lydstyrken op til et ubehageligt højt niveau for at kompensere. Dette kan føre til en af de hyppigste klager for høreapparatsbrugere; at alting er for højt.

Hjælper dig til at adskille stemmer fra støj

To høreapparater med retningsmikrofoner gør det muligt for dig at lukke af for baggrundsstøjen i et lydmiljø, og fokusere på personen der taler. Med kun ét høreapparat vil lydene blandes sammen, og det bliver vanskeligt at diskriminere mellem de lyde du gerne vil høre, og dem du ikke vil.

Hjælper med at maskere tinnitus

Hvis du lider af tinnitus (susen for ørerne) kan brug af to høreapparater hjælpe. Høreapparatet anbefales ofte for tinnituslindring, men et enkelt høreapparat alene vil ikke maskere susen i det andet øre.

Giver samlet set højere tilfredshed med høreapparater

Studier viser at personer som bruger to høreapparater når det anbefales, er gladere for høreapparaterne end de som kun vælger ét. Kvaliteten af lyden fra to høreapparater forbedrer lytteoplevelsen betydeligt. De fleste der har prøvet to høreapparater siger at de aldrig vil gå tilbage til kun at bruge et enkelt.

Giver mere afslappet lytning

Af alle ovenstående årsager er det mindre slidsomt at høre med to høreapparater. Du behøver ikke anstrenge dig for at høre, og forstå lydene omkring dig.


Du vil måske synes om:

Test din hørelse

Er du i tvivl om, hvorvidt du har høretab? Vores gratis online test tager kun 5 minutter.

Lær om høretab

Få fakta om årsager, behandling og mere.

Planlæg en aftale

Mød en lokal audiolog, der kan hjælpe.

Bestil tid